Normativa bancària
El marc normatiu de referència
El marc normatiu de referència
Des de l’1 d’abril de 2012, entrada en vigor de l’Acord Monetari, s’ha anat modificant l’ordenament jurídic andorrà per adaptar-se als actes jurídics i a les disposicions normatives de la Unió Europea establertes en l’annex de l’Acord.
Aquest exercici de transposició dona compliment al compromís d’Andorra d’aplicar al seu ordenament jurídic aquelles directives i reglaments previstos a l’annex de l’Acord Monetari firmat entre el Principat d’Andorra i la Unió Europea l’any 2011.
El sector financer és un dels principals pilars de l’economia andorrana i està profundament interconnectat amb el sector financer internacional per mitjà de la seva presència a d’altres mercats fora del Principat i també de la Unió Europea. És important per tant que el marc jurídic andorrà compleixi amb els estàndards internacionals més elevats en matèria de regulació financera.
Conceptes fonamentals d’utilitat sobre la directiva de l’UE en relació als mercats d’instruments financers.
En virtut de l’Acord Monetari, Andorra es va comprometre a aplicar al seu ordenament jurídic la Directiva 2007/64/CE del Parlament Europeu i del Consell, relativa als serveis de pagament al mercat interior.
La zona única de pagaments en euros (SEPA pel seu acrònim en anglès) és l’àrea en què ciutadans, empreses i altres agents econòmics poden efectuar i rebre pagaments en euros a Europa, dins i fora de les fronteres nacionals, en les mateixes condicions i amb els mateixos drets i obligacions, independentment del lloc en què es trobin.
Decret que homologa internacionalment el marc comptable per a les entitats operatives del sistema financer andorrà.
La nova llei modernitza el règim d’ordenació i supervisió del sector de l’assegurança i la reassegurança adaptant el sector als estàndards internacionals.