Tipificació del delicte fiscal

Modificació de l’ordenament jurídic andorrà per incorporar la tipificació del delicte fiscal en la llista de delic­tes subjacents del blanqueig de capitals

Les recomanacions GAFI del 2012 inclouen la tipificació del delicte fiscal a la llista de delictes subjacents del blanqueig de capitals. Seguint la voluntat d’Andorra d’adoptar els estàndards i recomanacions internacionals, es va procedir a modificar el Codi penal mitjançant el projecte de llei qualificada de modificació de la Llei 9/2005, del 21 de febrer, qualificada del Codi penal, regulant la tipificació del delicte fiscal.

La Llei 15/2017 qualificada de modificació de la Llei 9/2005, del 21 de febrer, qualificada del Codi penal, va ser aprovada el dia 13 de juliol de 2017.

El legislador andorrà diferencia entre un tipus bàsic de delicte fiscal i un tipus agreujat amb la finalitat que únicament el tipus agreujat sigui subjacent del delicte de blanqueig, utilitzant com a elements agreujants l’import defraudat (a partir de 150.000 euros) o cometre els fets en el marc d’una organització criminal.