Quins són els principis bàsics de la directiva del MiFID?

Punts essencials de la regulació sobre els mercats d’instruments financers

MiFID (Markets in Financial Instruments Directive)

El sector financer és un dels pilars principals de l’economia andorrana i està profundament interconnectat internacionalment per mitjà de la seva presència a d’altres mercats fora del Principat i també de la Unió Europea. És important per tant que el marc jurídic andorrà compleixi amb els estàndards internacionals en matèria de regulació financera.

L’antiga Llei 8/2013 ja havia transposat gran part de les directives més amunt esmentades, de manera que ja estaven parcialment incorporades a l’ordenament jurídic andorrà. No obstant això, es fa necessària una modificació de la Llei 8/2013 per complir amb la totalitat d’aquestes directives i de les seves normes d’implementació.

En data 15 de febrer del 2019 s’aprova la Llei de modificació de la Llei 8/2013, del 9 de maig, sobre els requisits organitzatius i les condicions de funcionament de les entitats operatives del sistema financer, la protecció de l’inversor, l’abús de mercat i els acords de garantia financera.

Durant l’any 2024 s’aprova la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, que transposa de la Directiva 2014/65/UE (àmpliament coneguda com a “MiFID II”), relativa als mercats d’instruments financers.

Concretament, la Llei 7/2024 ocupa un lloc significatiu com a eix central de la regulació de la provisió dels serveis d’inversió i auxiliars al Principat d’Andorra, en què s’hi introdueixen noves obligacions en matèria d’assessorament, gestió de carteres, adequació i idoneïtat, governança de productes, informació a clients, incentius i retribucions, conflictes d’interès, salvaguarda d’actius, manteniment de registres, millor execució i control intern.