L’agència de qualificació internacional Fitch Ratings ha refermat el ràting d’Andorra en BBB+ amb perspectiva estable. Els avaluadors han confirmat la millora de la darrera avaluació, i han tingut en compte l’acceleració que s’està duent a terme des del Principat en l’alineació amb els estàndards internacionals de regulació financera i de transparència fiscal.

L’agència també ha destacat la sortida d’Andorra de la llista de la UE de jurisdiccions fiscal no cooperants.

En la vuitena avaluació del deute sobirà del Principat, Fitch ha valorat positivament el fet que durant el 2018 s’hagi reduït el deute sobirà, l’equilibri de les finances públiques i el creixement moderat del PIB.

Remarca també que s’ha produït una millora de la flexibilitat del finançament i destaca que l’emissió de bons de deute públic estigui substituint el finançament bancari. En aquest context, els avaluadors preveuen estabilitat del deute durant els pròxims dos anys.

L’agència valora positivament la solidesa de l’activitat econòmica d’Andorra al llarg del 2018 i l’augment del 2,5% del salari mitjà, mentre que l’augment de l’IPC només ha sigut del 0,7%.

La valoració positiva de l’alineació del país al seu entorn normatiu fa especial referència a la regulació financera. En aquest sentit l’agència es refereix a l’adopció de les normes de capital Basilea III, a més de l’adopció prèvia de les normes comptables NIIF, que estabilitzen la plaça financera. La nota també fa referència a la recent entrada en vigor de la Llei andorrana de solvència, liquiditat i supervisió prudencial de les entitats bancàries i empreses d’inversió.

En general Fitch Ratings assenyala que la capacitat econòmica del país, la solidesa de les finances públiques i l’estabilitat política d’Andorra s’equilibren amb la petita dimensió de l’economia i el pes del sector financers. Els avaluadors esperen continuïtat en els esforços per alinear-se amb els estàndards internacionals, i en la política macroeconòmica general, després de les eleccions d’abril.