L'any de la recuperació

Ara que ja tenim els resultats de tancament de les entitats bancàries andorranes, podem afirmar que el 2021 és l’any de la recuperació. Deixem enrere les conseqüències econòmiques de la pandèmia i mirem el futur amb optimisme. Els bancs andorrans continuen mantenint la seva fortalesa i atractiu a nivell de captació de recursos de clients i de creixement de beneficis. Tot això és fruit del treball ferm i sostingut de la plaça financera andorrana que ha mostrat la seva capacitat per fer front als reptes més difícils i a les exigències internacionals més competitives.

La banca andorrana tanca l’exercici 2021 amb un resultat agregat de les entitats de 102 milions d’euros, un nivell similar a la prepandèmia i amb un creixement dels beneficis del 22%.

Els bancs andorrans han seguit donant suport a les famílies i empreses que han patit els efectes nocius de la crisi provocada per la Covid-19. A tancament de l’exercici 2021, ja no hi ha carències hipotecàries i no hipotecàries. Dels 2.019 crèdits tous concedits a empreses i autònoms per un import de 152 milions d’euros ja se n’ha retornat un 15,26%, un bon símptoma de la recuperació econòmica que amb la recuperació del turisme està arribant a nivells de prepandèmia.

ANDORRAN BANKING RENOVA LA SEVA PRESIDÈNCIA I VICEPRESIDÈNCIA

L’Assemblea General d’Andorran Banking va procedir, en la seva reunió del passat 25 de febrer, a l’elecció dels nous President i Vicepresident de l’Associació per l’any 2022.

El Sr. Carlos Aso Miranda, CEO d’Andorra Banc Agrícol Reig, SA és el nou president i el Sr. Lluís Alsina Àlvarez, conseller-director general de MoraBanc Grup, SA és el nou vicepresident. Els càrrecs de la presidència d’Andorran Banking són rotatius i es renoven anualment segons el què està establert als estatuts de l’entitat.

RESULTATS 2021

La banca andorrana tanca l’exercici 2021 amb un resultat agregat de les entitats de 102 milions d’euros, un nivell similar a la prepandèmia. En un any marcat per les adquisicions de BancSabadell d’Andorra per part de MoraBanc i de Vall Banc per part de Crèdit Andorrà, la banca ha aconseguit créixer en beneficis, un 22%, però també en volum dels recursos gestionats de clients, un 19% fins als 61.647 milions d’euros. La inversió creditícia a Andorra també ha augmentat en un 0,2% fins als gairebé 5.000 milions d’euros. En aquest àmbit de negoci s’inclouen 884 noves hipoteques que sumen un import total concedit de 317,5 milions d’euros, una xifra molt per sobre dels nivells del 2019.

 LLEGIR MÉS

ADOPCIÓ DE LA 5ª DIRECTIVA DE PREVENCIÓ DEL BLANQUEIG

En línia amb la constant adaptació als estàndards internacionals que s’ha marcat el Principat d’Andorra, el proppassat 4 de gener va entrar en vigor la Llei de modificació de la Llei 14/2017 de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme, implementant així l’anomenada 5ª Directiva europea en la matèria.

Amb aquesta nova llei es modifiquen aspectes principals com són la incorporació dels proveïdors de serveis d’actius virtuals com a subjectes obligats, la regulació de l’accés a la informació sobre els beneficiaris efectius que consti al Registre de Societats, d’Associacions i de Fundacions, eliminant la necessitat d’acreditar interès legítim per accedir-hi, i la creació del Registre de Comptes Financers i Assimilats.

INFORMES DE LES AGÈNCIES D’AVALUACIÓ

 

Les agències de qualificació Standard & Poor’s i Fitch Ratings han comunicat que revisen el rating d’Andorra que passa d’estable a positiu.

Standard & Poor’s referma la seva qualificació de BBB/A-2 i en ressalta també que la resiliència pressupostària d’Andorra mitiga els riscos relacionats amb l’evolució de la pandèmia de la Covid-19.

D’altra banda, Fitch Ratings valora positivament la forta recuperació de l’economia andorrana i referma la nota d’Andorra en BBB+. L’agència d’avaluació també preveu una forta recuperació del creixement del Producte Interior Brut (PIB) andorrà el 2022 gràcies a l’eficàcia en mitigar l’impacte econòmic de la pandèmia.

L’agència d’avaluació Moody’s avalua per primera vegada el Principat d’Andorra assignant una qualificació Baa2 i una perspectiva estable. Moody’s recalca la negociació per a l’Acord d’associació amb la UE pel seu potencial d’ampliar l’accés d’Andorra al mercat únic i fomentar noves oportunitats comercials i de negocis.

CURS DE PREVENCIÓ DE BLANQUEIG

El dia 5 d’abril va tenir lloc l’entrega de diplomes del III Curs de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme organitzat per la UIFAND, Andorran Banking i la Universitat d’Andorra (UdA) i que ha comptat amb prop de 40 professionals inscrits.

El curs s’ha adreçat a tots aquells subjectes obligats que volien aprofundir en la normativa en matèria de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.

L’entrega de diplomes ha anat a càrrec del Sr. Èric Jover, ministre de Finances, el Sr. Carles Fiñana, cap de la UIFAND, el Sr. Miquel Nicolau, rector de la Universitat d’Andorra i la Sra. Esther Puigcercós, directora general d’Andorran Banking.

MŪV DEL CIRQUE DU SOLEIL

Andorra es prepara per l’arribada del nou espectacle MŪV del Cirque du Soleil on es podran escoltar els millors èxits de la música dels darrers temps.

 LLEGIR MÉS